Tuesday, September 6, 2016

Aku Pendosa


Tiap hari, tiap masa dan tiap saat,
Ku susun dan ku aturkan langkah,
Menyelusuri lorong-lorong ujian dan dugaan,
Tanpa menoleh ke kiri dan ke kanan,
Menuju terus ke hadapan,
Mencari arah tuju yang sebenar,
Untuk dijadikn bekal ke liang lahad,

Tiap hari, tiap masa dan tiap saat,
Ku membawa seketul daging di dalam dada,
Di dalamnya penuh dengan pelbagai perasaan, Perlu dijaga, dirawat dan dinasihat,
Agar tidak seperti pokok yang kering di tanah yang gersang,
Tetapi menjadi pepohon berdaun rimbung dan bunga serta buah yang lebat,
Supaya menjadi dambaan setiap umat,

Tiap hari, tiap masa dan tiap saat,
Ku tetapkan niat ku kuatkan tekad,
Untuk menjadi yang terbaik dan terhebat,
Samaada hari ini atau kelak,
Namum ku lupa untuk berusaha kuat,
Hingga ku sukar capai apa yang dihajat,
Semuanya belum terlambat,
Untuk aku kembali semula berubat,
Namum ku perlu ingat,
Hanya hati yang kuat mampu membantu untuk aku kembali dengan selamat...

By @sitinariha.ghazali

Tuhanku Maha Pemurah dan Penyayang


Sehari demi sehari,
Langkah ini tidak pernah terhenti,
Disusun dengan penuh onak dan duri,
Dipapah oleh inspirasi yang setia berdiri,
Usaha yang bukannya bersendiri,
Tetapi hanya untuk masa depanku nanti,

Sehari demi sehari,
Satu persatu ianya berbayar kembali,
Tetapi sering manusia lupa diri,
Menganggap diri selalu tinggi,
Dosa tanpa noktah dan henti,

Sehari demi sehari,
Nikmatmu masih dapat dinikmati,
Tetapi tidak membanjiri,
Kerana manusia yang tidak menyedari,
Semua itu hanya pinjaman di dunia ini,

Sehari demi sehari,
Walaupun hambaMu mengingkari,
Namun Kau masih menyayangi
Malulah hamba yang sering mungkir janji, Tuhanmu sentiasa mendengar dan menginginkanmu kembali..

By @sitinariha.ghazali
 #Muhasabahdiri #Alhamdulillah #Penahati

Monday, September 28, 2015

French Rose Tea

Assalamualaikum
Selamat petang :)


Pernah dengar tak yang bunga ros Perancis yang dah dikeringkan untuk buat teh boleh hilangkan senggugut. Meh sini nak share sikit testimoni. aku ada jumpa Facebok owner dia nama Mira, dia jual French Rose Tea. teringin nak try sebab aku kalau senggugut tak hingat dunia sakit, sampai guling-guling. Mak mesti kena tolong urut-urut pastu bertungku bagai nak kasi hilang sakit, tapi still tak jalan jugak sampai kaki dah sejuk sampa betis. Last2 ambik panadol sebab tak tahan sangat. Panadol ni tak baik sebenarnya kalau kita duk ambik tiap kali sakit sebab dia effect kat tubuh badan kita. Tambahan pulak orang perempuan ambik panadol time senggugut memang bahaya dan banya kesan tak baik, kalau nak bersalin nanti tubuh kita dah lali dengan ubat dan mungkin doktor terpaksa bagi ubat penahan sakit yang lebih tinggi dose dia. tapi tak tahu la kalau benda tu tak betul sebab aku pun tak kawin lagi dan tak tahu kesan dia macam mana.

Sejak aku cuba French Rose Tea ni awal bulan 9, Alhamdulillah senggugut tu tak teruk macam sebelum ni. Senggugut tu ada lagi tapi tak sakit sangat, just sakit kejap-kejap lepas tu sakit-sakit pinggang je. Sakit pun tak lama sangat. tungku-tungku dengan air panas jap dah okay. tungku tu still ada okay tak boleh tinggal..hehehe..Darah yang keluar pun dah tak ketul-ketul macam dulu. Alhamdulillah sesangat dah kurang sikit masalah senggugut tu. Kalau sesiapa ada masalah senggugut dan berminat nak try, korang tekan je Mira Kawaii Shop atau boleh seach kat instagram @miracle.hq

French Rose Tea ni bukan untuk senggugut je. Banyak lagi kasiat dia. Kalau nak tau boleh seach je kat pak cik google, korang akan dapat info.

Boleh jugak cuba cara islam untuk ubatkan senggugut ni. Tengok video kat bawah ni ye. Nanti ustaz bagitau macam mana cara dia. Boleh cuba ye. Ikhtiar :)


Tuesday, September 22, 2015

Tidurlah

Tidurlah,
Usah dikenang perasaan yang pernah tersiat,
Moga ianya mampu sembuh dan terubat,

Tidurlah.
Moga esok masih ada sinar yang indah,
Sebagai semangat untuk berubah,

Tidurlah,
Moga tidak dihasut oleh syaitan yang menyesat,
Agar jauh dari maksiat,

Tidurlah,
Moga esok masih ada peluang untuk bertaubat,
Kea arah hidup yang lebih berkat,

Tidurlah,
Anggaplah ini semua dugaan "BERSAHABAT",
Kerana penciptamu ingin merasa dekat,
Bila bahagia datang sekejap,
Lupa segala dalam sesaat,
Kerna itu hatimu disentap,
Samaada kuat atau tidak,
Kembali ke fitrah atau terus tersesat.

Renungan

Termenung sendiri,
Bila tiba saat dijemput kembali,
Bersama keluarga atau sendiri,
Keadaan sengsara atau dihormati,
dengan hati tercela atau suci,

Mengenang kembali,
Selama hayat ini berdiri,
sebagai hamba di muka bumi,
Apakah pahala dan keredhaanNya yang aku miliki,
Atau hanya dosa dan murka yang aku perolehi,

Terdetik dihati,
bekalan apa untuk dibawa pulang nanti,
Jika di dunia sudah dibuai mimpi,
Gembiranya hati sehingga tidak menyedari,
Semakin hari semakin usia menghampiri mati.      -ciksiti


Saturday, February 7, 2015

Adam Isyraf Turns 2 Giveaway!

Assalamualaikum 😊

Lama dah tak sertai giveaway..saja nak cuba nasib..mana tahu menang boleh cuba test produk shaklee ni..hehe

Jom sertai giveaway ni
Just klik link bawah ni

Monday, January 26, 2015

Mimpi oh Mimpi :O

 Hai semua..semua..semua..

Wahh terasa lama sesangat dah tinggal blog ni tanpa di update..biasa lah kalau dah datang penyakit malas sampai tak ingat pun ak ada blog..huhuiiii..

Nk share sikit pasal mimpi semalam..huhh..xtahu la mimpi semalam takut ke gembira ke sedih ke ape..keliru pulak..tapi biasa la mimpikan mainan tidur..tidur pun ade mainan..uumm

Semalam lepas mkn malam..rehat kejap pastu makan ubat selsema sebab hidung tak sah kalau xbuat hal..kesan ubat tu buat aku tidur awal semalam..dalam pukul 11 lebih ak dah masuk tidur..

First aku mimpi doktor cakap aku kena operate sebab ada masalah dekat ovari aku and aku kena operate malam tu jugak..tapi keesokan hari tu aku ada final exam last paper..sedangkan situasi ni dah berlaku kat kawan aku yg aku pergi tengok kat hospital..huhh..so bila tahu pasal tu aku pun msg kwn aku cakap aku kena operate mlm tu jugak..

At the end of the story..tiba-tiba bertukar situasi kat hospital ..ak tengok ramai sangat kawan-kawan aku datang..dan last-last aku dapat tahu aku operate bukan sebab masalah nga ovary aku..tapi operate sebab bersalin...hah??? What?? Tak ke pelik mimpi tu..hadoiii..kawin pun belum..tiba-tiba bersalin..operate pula tu..hadoiii..mainan tidur betul..orang dulu-dulu cakap kalau mimpi diberi anak..seseorang tu akan dapat harta..tapi tak boleh percaya sangat..semua tu mainan tidur je..umm ape-ape je lahh..Sedar-sedar pukul 4 lebih baru..tak subuh pun lagi..istighfar tak berhenti aku..huhh ;)