Posts

Aku Pendosa

Image
Tiap hari, tiap masa dan tiap saat,
Ku susun dan ku aturkan langkah,
Menyelusuri lorong-lorong ujian dan dugaan,
Tanpa menoleh ke kiri dan ke kanan,
Menuju terus ke hadapan,
Mencari arah tuju yang sebenar,
Untuk dijadikn bekal ke liang lahad,

Tiap hari, tiap masa dan tiap saat,
Ku membawa seketul daging di dalam dada,
Di dalamnya penuh dengan pelbagai perasaan, Perlu dijaga, dirawat dan dinasihat,
Agar tidak seperti pokok yang kering di tanah yang gersang,
Tetapi menjadi pepohon berdaun rimbung dan bunga serta buah yang lebat,
Supaya menjadi dambaan setiap umat,

Tiap hari, tiap masa dan tiap saat,
Ku tetapkan niat ku kuatkan tekad,
Untuk menjadi yang terbaik dan terhebat,
Samaada hari ini atau kelak,
Namum ku lupa untuk berusaha kuat,
Hingga ku sukar capai apa yang dihajat,
Semuanya belum terlambat,
Untuk aku kembali semula berubat,
Namum ku perlu ingat,
Hanya hati yang kuat mampu membantu untuk aku kembali dengan selamat...

By @sitinariha.ghazali

Tuhanku Maha Pemurah dan Penyayang

Image
Sehari demi sehari,
Langkah ini tidak pernah terhenti,
Disusun dengan penuh onak dan duri,
Dipapah oleh inspirasi yang setia berdiri,
Usaha yang bukannya bersendiri,
Tetapi hanya untuk masa depanku nanti,

Sehari demi sehari,
Satu persatu ianya berbayar kembali,
Tetapi sering manusia lupa diri,
Menganggap diri selalu tinggi,
Dosa tanpa noktah dan henti,

Sehari demi sehari,
Nikmatmu masih dapat dinikmati,
Tetapi tidak membanjiri,
Kerana manusia yang tidak menyedari,
Semua itu hanya pinjaman di dunia ini,

Sehari demi sehari,
Walaupun hambaMu mengingkari,
Namun Kau masih menyayangi
Malulah hamba yang sering mungkir janji, Tuhanmu sentiasa mendengar dan menginginkanmu kembali..

By @sitinariha.ghazali
 #Muhasabahdiri #Alhamdulillah #Penahati

French Rose Tea

Image
Assalamualaikum
Selamat petang :)


Pernah dengar tak yang bunga ros Perancis yang dah dikeringkan untuk buat teh boleh hilangkan senggugut. Meh sini nak share sikit testimoni. aku ada jumpa Facebok owner dia nama Mira, dia jual French Rose Tea. teringin nak try sebab aku kalau senggugut tak hingat dunia sakit, sampai guling-guling. Mak mesti kena tolong urut-urut pastu bertungku bagai nak kasi hilang sakit, tapi still tak jalan jugak sampai kaki dah sejuk sampa betis. Last2 ambik panadol sebab tak tahan sangat. Panadol ni tak baik sebenarnya kalau kita duk ambik tiap kali sakit sebab dia effect kat tubuh badan kita. Tambahan pulak orang perempuan ambik panadol time senggugut memang bahaya dan banya kesan tak baik, kalau nak bersalin nanti tubuh kita dah lali dengan ubat dan mungkin doktor terpaksa bagi ubat penahan sakit yang lebih tinggi dose dia. tapi tak tahu la kalau benda tu tak betul sebab aku pun tak kawin lagi dan tak tahu kesan dia macam mana.

Sejak aku cuba French Rose Tea ni…

Tidurlah

Tidurlah, Usah dikenang perasaan yang pernah tersiat, Moga ianya mampu sembuh dan terubat,
Tidurlah. Moga esok masih ada sinar yang indah, Sebagai semangat untuk berubah,
Tidurlah, Moga tidak dihasut oleh syaitan yang menyesat, Agar jauh dari maksiat,
Tidurlah, Moga esok masih ada peluang untuk bertaubat, Kea arah hidup yang lebih berkat,
Tidurlah, Anggaplah ini semua dugaan "BERSAHABAT", Kerana penciptamu ingin merasa dekat, Bila bahagia datang sekejap, Lupa segala dalam sesaat, Kerna itu hatimu disentap, Samaada kuat atau tidak, Kembali ke fitrah atau terus tersesat.

Renungan

Termenung sendiri, Bila tiba saat dijemput kembali, Bersama keluarga atau sendiri, Keadaan sengsara atau dihormati, dengan hati tercela atau suci,
Mengenang kembali, Selama hayat ini berdiri, sebagai hamba di muka bumi, Apakah pahala dan keredhaanNya yang aku miliki, Atau hanya dosa dan murka yang aku perolehi,
Terdetik dihati, bekalan apa untuk dibawa pulang nanti, Jika di dunia sudah dibuai mimpi, Gembiranya hati sehingga tidak menyedari, Semakin hari semakin usia menghampiri mati.      -ciksiti

Kejadian di Rumah Kediaman UPSI

Image
Assalamualaikum :)

Selamat Soree..ok dah lama tak update blog ni..dah berkulat dan berlumut dah ini belog..last update time bulan Syawal..maklumla buzy dgn persediaan nak daftar kat UPSI..sampai sini pulak buzy ngan orentasi..so hari ni je free sikit sebab klas pg td je and hari ni hari ke2 kelas mula..agak kejutan budaya jugak la dgn cara pembelajaran kat sini dah semestinya berbeza dgn cara pembelajaran di sekolah..ok kita letak tepi dulu pasal tu..now nak story morry sikit pasal kejadian yg berlaku kat aku sendiri..

kejadian pertama
berlaku dalam minggu orentasi
suasana yang agak redup dan semua pelajar baru nak balik bilik cpt2 sebab rushing nak solat asar dan bersiap-siap utk majlis seterusnya, begitu juga dgn aku..aku berjalan menuju ke kolej (kolej dirahsiakan) aku dekat blok 6..blok yg agak center..sampai je depan blok aku terus amik kunci rumah nak bukak pintu utama..cubaan utk membuka pintu agak susah dan mengambil masa beberapa minit..akhirnya dummm...pintu tebuka luas..dan a…

Sukacita..Sukacita..Sukacita

Image
Tahniah! Anda telah berjaya ditawarkan program pengajian seperti berikut :
No. Kad Pengenalan/My Kad:94091803****Nama:SITI NARIHA BINTI GHAZALIKategori:A  - ALIRAN SASTERA : STPM 2013IPTA:UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRISProgram:AT31  - IJAZAH SARJANA MUDA PENDIDIKAN (KEMAHIRAN HIDUP) DENGAN KEPUJIAN#URL surat tawaran:http://www.upsi.edu.my/kemasukan/tawaran
Alhamdulillah dpt jugak akhirnya..ayah org paling happy sebab dia memang nak sangat tengok aku langkah masuk pagar UPSI tu depan mata dia..haha..aku ingt lagi masa aku dpt result STPM dia terus cakap mintak UPSI la..akak aku ada bagitau aku macam ni tau "Ayoh oyak ko aku, gayo eha tu biar mitok cikgu (UPSI)"...haaa sampai mcm tu skali ayah aku..paham tak dialek Kelantan tu..masa hari last puasa ayah bagi pulak nombor sedara die yang ngajar kat UPSI..konon-kononnya nak suruh adjust aku bia boleh m…